C.V De Beeren

 
Geschiedenis
 
 

Home
Prins Stefan l
Programma 2017-2018
Prinses Cheyenn 1e
Sponsoren
Contact
Fotoalbum
Verenigings info
Nieuws
Carnavalsschlager
Geschiedenis

 

Dat C.V. de Beeren uit de Heerlense wijk Beersdal het nu al 55 jaar volhouden had niemand bij de oprichting in 1957 kunnen bedenken.

Toch is het uitgekomen mede door de traditie en de onderlinge verstandhouding hoog in het vaandel te houden.

 

Oprichting:

Al enkele jaren vierden leden van de spaarclub in toenmalig café Wijnen aan de Schelsberg in wijk Beersdal in Heerlen carnaval

Het was een het clubje die samen in 1957 besloten na het Reihnische voorbeeld een carnavalsvereniging op te richten

Er werden 11 personen bij elkaar gezocht men zou pakjes maken , een wagen bouwen en zorgen voor mutsen.

Zo gezegd zo gedaan, ook moest er een prins komen, deze werd gevonden in Joep Ravbar die als café prins fungeerde.

Deze carnaval in 1957 was zo goed bevallen dat men besloot de vereniging officieel op te richten, dit gebeurde in november 1957 de vereniging kreeg de naam C.V. De Beeren associërend met de wijk ( Beer) sdal. De prins in 1958 werd nogmaals Joep Ravbar.

Hierna werd besloten de prins het ene jaar uit de wijk Beersdal te kiezen, het andere jaar uit de wijk Huskens-Vrank.

 

Verhuizing:

Al snel bleek de ruimte in café Wijnen aan de Schelsberg te klein en ging men op zoek naar een grotere ruimte, deze werd gevonden in het parochiehuis aan de Beersdalweg. Zo werd hier sindsdien ieder jaar carnaval gevierd in het begin alleen op de zaterdag maar alweer twee jaar verder werd besloten om 3 dage carnaval te vieren.

Met altijd levende muziek zoals Regentostars (begeleidingsband van o.a. Bruno Majareck en Silverstars.

Blijven groeien:

De vereniging bleef maar groeien, er kwamen tw dansmarietjes bij en zelf een heuse dansgroep van 7 meisjes.

Deze wilden overal dansen , dus weren er contacten gelegd met verenigingen in Neeroetteren en Eupen

Daar ging men dan met twee volle bussen naar toe

Als men dan in de zaal aankwam met zoveel personen werd door de plaatselijk vereniging in Eupen gezegd als maar door lopen naar achter, tot men uiteindelijk weer buiten stond. Een geweldige tijd zoals de oudere leden koenen beamen.

Doordat ze bleven groeien werd besloten om in 1966 lid te worden van de BCL

 

Optochten:

Van het begin af is met bezig geweest met optochten meegaan, eerst door de Beersdal, daarna door de wijk Huskens en Vrank, het maakte niet uit hoe, in een gek pakje ,op een fiets, op een kindertractor het maakt niet uit.

Later werd het beter georganiseerd, en hield men een optocht door de wijk Huskens-Vrank, nadat deze werd afgebroken ging men vast door de Beersdal op zaterdag. In het begin ging men ook mee in de optocht in Heerlen centrum op zondag, maar deze werd na enkele jaren vervangen door de optocht op de Maandag in stadsdeel Heerlerheide georganiseerd door C.V. De Bokkeriejesj.

 

Door de jaren heen zijn er veel evenementen georganiseerd, van een gala-avond voor de Bejaarden waar een avondvullend programma werd gepresenteerd en waar toen al Beppie Kraft in hoor jonge jaren optrad. Oud- wieverbal, carnavalstreffen, Frühschoppen, danswedstrijden en Federatiefeesten we bezochten scholen, ziekhuizen en bejaardenhuizen . hielden voetbalwedstrijden tussen carnavalsverenigingen, maar ook weidefeesten, Bull-ryding, rommelmarkten , straatfeesten , ja zelfs De Sterkste man van Beersdal werd georganiseerd.

Minder:

Na de bloei in de jaren 60,70, en 80, werd het langzaam wat minder, overal werd carnaval gevierd in elke wijk en buurt, dus overal kwamen er verenigingen bij die het moest hebben van dezelfde populatie mensen met als gevolg dat er hevige concurrentie was, bij ons gingen de dansmarietjes en dansgroep weg en de raad van elf bleef over. Maar hielden we toch stand. In de jaren 90 en 2000,verdwenen veel verenigingen en bleven de sterkste over waaronder wij.

Door vast te houden aan oude tradities en bouwen op ervaring van de oudere leden, bleven we bestaan.

We werden zelf weer groter, doordat de vrouwen van de leden van de raad zich gingen verenigen in De Beerinnen en besloten elke avond als de raad erop uittrekt mee te gaan in allemaal dezelfde kledij.

In 2008 kregen we een probleem dat er geen exploitant meer was voor het parochiehuis en zouden we op straat staan.

Gelukkig werden er leden gevonden die vergunning hadden en de schouders eronder wilden zetten, zo werd er besloten het voormalig parochiehuis zelf te huren en tijdens het carnavalsseizoen zelf te exploiteren. Dit doen we nu nog steeds.

 

Toekomst:

Zo heeft de vereniging hoogtepunten maar ook dieptepunten meegemaakt, maar is de vereniging altijd blijven bestaan.

De kracht ligt in het feit dat de vereniging heeft gedraaid op families en vrienden.

Stopte de vader dan ging de zoon verder in de vereniging, en was deze zoon weer te oud droeg hij het over op zijn kinderen. En zo zal het voorlopig nog wel door gaan zolang de animo hiervoor blijft bestaan. we ook de traditie hoog houden en het blijven doorgeven op onze kinderen want carnaval is een stuk cultuur in Limburg dat niet verloren mag gaan en dat we altijd moeten blijven steunen. Dus blijven promoten op scholen en kinderen vroeg bekent maken met carnaval want vakantie is iets voor de zomer.

 

Feest:

het jubileumseizoen 5 x 11 is in november 2011 begonnen, we hebben in jan. 2012 onze jubileumprins Richard 1 e gekozen en onze jubileum jeugdprinses Cheyenne 1 e , met de carnaval hebben we een speciale carnavalswagen gehuurd en een wagen voor de berinnen gekocht om zo te genieten van een fantastische carnaval.

We sluiten het jubiem in november 212 met een geweldige apotheose.

Dit doen we met een groot feest voor iedereen die C.V. De Beeren een warm hart toe draagt.

Op zondag 11 november houden we een opening Frühschoppen, waar we alle oud leden welkom heten en waar we de muziek aanpassen, dus ouwe leem, carnavalsmuziek uit de jaren 50,60,70 en 80.

 

Opvrijdag 23 november barst het Jubileumweekend los, meteen avond speciaal voor de jongere met niemand minder dan de geweldige feestband : TONKA.

Op zaterdag houden we de Gala-avond vol met de groten Limburgse artiesten wat dacht u van : . Beppie Kraft, Roy van den Broek, Trio Ongeplük, W-Dreej, Big Benny en Erwin.

 

Op de zondag houden we vanaf 14.11 to 19.11 uur receptie,ter ere van het 5 x 11,

Ook zullen we op deze dag onze 6 jubilarissen gaan huldigen,

Deze 6 jubilarissen zijn:

 

 

      Herman Wante 2 x 11 jaar Voorzitter tevens 4 x 11 jaar Raad van Elf

      Jozef Laurens 3 x 11 jaar Adjunct

      Wiel Laurens 2 x 11 jaar Secretaris

      Maurice Duisings 1 x 11 jaar Raad van Elf

      Martijn van Kooten 1 x 11 jaar Raad van Elf

      Ferry Laurens 1 x 11 jaar Raad van Elf   

  

De receptie zal verder op een 3tal momenten wordt onderbroken door optredens van artiesten. Want we willen niet alleen handen schudden, het moet een gezellige dag worden voor ons maar ook voor de bezoeken vandaar we de receptie gaan onderbreken met optredens.

Na de receptie knallen we nog enkele uurtjes door met DJ Mar-te'

Zo sluiten we het 5 x 11 jubileumfeest af en gaan we na een maandje rust in Januari 2013 op naar de volgende mijlpaal in de geschiedenis, het 6 x 11 van C.V. De Beeren. Alaaf.

 

 

Wiel Laurens, President, Secretaris.

                                                                                                                                                    

 
  Home Prins Stefan l Programma 2017-2018 Prinses Cheyenn 1e Sponsoren Contact Fotoalbum Verenigings info Nieuws Carnavalsschlager Geschiedenis